Kto ma pierwszeństwo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek
    L&K
    • 2005
    • 1078

Ja mam rozwiązanie :!:
    "A" jest duuuuużą ciężarówką i jedzie pierwszy, bo "B" nic nie widzi, bo stoi "A" i zasłania :szeroki_usmiech
    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3777
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

pierwszeństwo ma autko B.
      Upierdliwość Agamek12 jest prawidłowa.
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• Jark7
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2008
        • 777

Jak widzę jednomyślności nie ma - na drogach też niestety nie - co z tego czasem wynika można się domyślić.
        A jakie przyczyny? Niejasność przepisów? ich interpretacje? czy może brak wyobraźni projektantów i inżynierów ruchu drogowego. A może wszystko po trochu... :niewiem
        Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
        Jark7
        było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9942
          • Ford

Tak jeszcze podrążę, choć wcale nie twierdzę, że mam rację.
          W opisywanej sytuacji kierowca A z całą pewnością wyjeżdza z drogi podporządkowanej. Przepisy jasno mówią, że wyjeżdzajac z takiej drogi należy ustąpić pierwszeństwa WSZYSTKIM jadącym drogą główną. Sprawą oczywistą jest więc fakt, iż jedyną drogą podporządkowaną jest w tej sytuacji droga, którą poruszał się pojazd A. Prowadzący pojazd A powinien domniemywać, że każdy, kto nie jedzie za nim, jest na drodze głównej. Więc powinien ustąpić pojazdowi B... Będę się wieć upierał, że w razie stłuczki to A będzie winnym... I jednocześnie przyznam, że w realu, gdybym był pojazdem B, to raczej pozwoliłbym przejechać najpierw autu A.
          Ech, te śląskie drogi... Kiedy tam zawitałem, to na początku przez kilka dni miałem duszę na ramieniu... Tam w wielu przypadkach nie ma mowy o intuicyjnym ustąpieniu pierwszeństwa...

[ Dodano: Pią 09 Lip, 10 22:30 ]
          Zamieszczone przez Jark7
          Jak widzę jednomyślności nie ma - na drogach też niestety nie - co z tego czasem wynika można się domyślić.
          A jakie przyczyny? Niejasność przepisów? ich interpretacje? czy może brak wyobraźni projektantów i inżynierów ruchu drogowego. A może wszystko po trochu... :niewiem
          To nie jest problem przepisów - to jakś zidiociały inżynier wymyślił skrzyżowanie, które jest niejednoznaczne... Wystarczyło zjazd w lewo z głównej przesunąć o około 5-10m, pozbyć sie wysepki, i tematu by nie było. Zresztą można to poprawić nawet teraz...

[ Dodano: Pią 09 Lip, 10 22:37 ]
          Zamieszczone przez bradley
          Podoba mi sie oznakowanie poziomie. Jakoby mozna bylo wjechac w skret gdzie stoi samochod A oraz B (w tym przypadku nawet jest lepiej wyprofilowana droga). I sru pod prad :lol:
          Jesteś ze Śląska (albo Zagłębia - już nie pamiętam jak jest z granicą) to wiesz, ze takie cuda na Waszych drogach nie są niczym niezwykłym...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• bradley
            L&K
            • 2008
            • 1465

Zamieszczone przez Agamek12
            Jesteś ze Śląska (albo Zagłębia - już nie pamiętam jak jest z granicą)
            Jo żech nie Ślunzok, z Zaglebia tez nie. Podobno Gorol :lol:
            Cuda na drodze a raczej drogi to cud, ze sie jeszcze nie rozpadly...
            VW Vento 1.9TDI 1Z ++
            Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
            Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Purchawa
              Admin
              S_OCP Member
              • 2004
              • 8007

To sytuacja podobna do takiej, gdy auto jadące drogą główną zawraca na skrzyżowaniu, a jednocześnie na tym skrzyżowaniu z drogi podporządkowanej skręca w prawo inne auto. Wtedy "na prawie" (co jest oczywiste) jest zawracający...
              No wlasnie nie dla wszystkich jest oczywiste. :lol:
              Prawie codziennie jezdze przez takie skrzyzowanie i zebys wiedzial do ilu ciekawych scen na nim dochodzi, bo wlasnie nie dla wszystkich jest to oczywiste.
              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• b707
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1272

To macie tutaj jeszcze jedną podobną sytuacje:P
                Zwracam uwage że w tym wariancie pojazd B zawraca na skrzyżowani więc jechał główną.

pzdr:P
                Adam

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9942
                  • Ford

Purchawa, mówisz może o nawrotce/skrzyżowaniu pod Makro w Markach :szeroki_usmiech ? Bo jeśli tak, to... jeśli będę musiał robić kiedyś przód (odpukać), to z pewnością tam podjadę... :diabelski_usmiech
                  Adam... Używam:

Komentarz

• b707
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1272

To sytuacja podobna do takiej, gdy auto jadące drogą główną zawraca na skrzyżowaniu, a jednocześnie na tym skrzyżowaniu z drogi podporządkowanej skręca w prawo inne auto. Wtedy "na prawie" (co jest oczywiste) jest zawracający...
                    I tutaj sie mylisz... spejalnie dałem ten link:P

Jako, że tłumaczenie eksperta nie przekonało nas, o rozwiązanie zagadki poprosiliśmy podinspektora Armanda Koniecznego z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji. Oto jego interpretacja:

W tej sytuacji nie powinno być wątpliwości. Pierwszy powinien przejechać pojazd A. Kierowca z auta B skręca w lewo i ma obowiązek przepuścić pojazdy jadące z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcające w prawo.
                    To że jedziesz główną nie czyni Cie Bogiem. Dokonujesz zmiany kierunku jazdy i opuszczasz główna droge w lewo... znajdujesz się na kawałku drogi podporzadkowanej którą łączy oba kierunki jazdy. I teraz znowu skręcasz w lewe w główną więc musisz przepuścić pojazdy jadące z przeciwka na wprost i w prawo oraz oczywiście na głównej.

Komplikujecie troche zasady ruchu drogowego. Człowiek nie patrzy jak wy z góry na wycinek z mapy z zaznaczonymi kierunkami dojazdu pojazdów jaki i dalszej jazdy.

Dlaczego? Polecam link... Wyobraźcie sobie że jedziecie autem A. Dojeżdzacie do skrzyożowani i widok na wprost blokuje wam tramwaj a może i dwa...

Tramwaj przejeżdza i z za niego wychyla sie pojazd B...

I teraz pytanie...

Jak ustalic czy auto B zawracały czy skręcło w lewo w główna z podporządkowanej?

a) nie ustalami i stosujemy zasade prawej ręki
                    b) dzwonimy do wróżki
                    c) rzucamy monetą
                    d) gramy z kierowcą pojazdu B w papier kamień nożyce

pzdr
                    Adam

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

Zamieszczone przez Jark7
                      Przedstawiam sprawę, która już z rana wzbudziła w kręgach internautów pewnego portalu wiele kontrowersji.
                      Do zdjęcia należy dopowiedzieć, że oba pojazdy A i B mają przed sobą znak "ustąp pierwszeństwa".
                      A co wy o tym sądzicie ?
                      fajne skrzyżowanie :-), niby A mógłby mieć pierwszeństwo przed B, ale z drugiej strony to B jest był na drodze z pierwszeństwem przejazdu a A nie może wjechać na skrzyżowanie jeśli nie może z niego zjechać - więc taka sytuacja teoretycznie nie może się zdarzyć ;-)

A w życiu jak to w życiu, różnie może być pewniejszy siebie przejeżdża pierwszy

Można jeszcze popatrzeć na to w ten sposób że pierwszeństwo ma ten który nie zmienia kierunku ruchu czyli B przejeżdża na wprost a A musi przeciąć kierunek ruchu B (przejechać przez jego wirtualny pas)

W każdym razie najlpeszym rozwiązaniem było by zagrodzenie bądź to lewo skrętu z głownej, bądź nakaz jazdy w prawo z podporządkowanej.
                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• firmek
                        Rider
                        • 2008
                        • 477

Jesli obywa auta maja znak ustap pierwszenstwa to stosuje sie zasade prawej reki. To czy pojazd B jechal glowna droga, mostem, tylem czy przodem sie nie liczy bo niweluje to znak. Znaki nie sa od tego by je interpretowac, moj ustap pierwszenstwa jest mniej wazny bo ja jechalem glowna droga...
                        Inna srpawa ze pogratulowac zmyslnosci projektantowi tego skrzyzowania. Swietny przyklad na to ze u nas nie buduje sie drog tak by byly bezpieczne.

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9942
                          • Ford

Zamieszczone przez firmek
                          Jesli obywa auta maja znak ustap pierwszenstwa
                          to tak naprawdę obydwa powinny stać i ustępować sobie nawzajem...
                          Znak "ustąp pierwszeństwa" zobowiązuje bowiem do przepuszczenia wszystkich znajdującej się na drodze głównej. Więc w tej sytuacji pojazd A powinien poczekać, aż przejedzie B, ale B musi przepuscić A. Zwróćcie bowiem uwagę, że A nie wie, że B ma znak "ustąp...", a B nie wie, ze A też ma ten znak. Czyli (nawet jeśli przyznam, że należy tu stosować regułę prawej ręki), to B i tak nie wie o tym, że powinien ją stosować a A nie wie o tym, że (potencjalnie) jest na prawie - bo przecież A wyraźnie widzi: USTĄP PIERWSZEŃSTWA (bo jesteś na podporządkowanej).

Myśle, że w tej sytuacji nikt nikogo nie przekona do swojej racji...
                          Adam... Używam:

Komentarz

• Andrev3
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 6116

Jark7, znam to skrzyżowanie na pamięć bo często tamtędy jeżdżę, i z mojego doświadczenia jako osoby siedzącej w tym przypadku w samochodzie A uważam że mam pierwszeństwo i jadę pierwszy. Raz, że reguła prawej ręki, a dwa, że jak ja stanę tam gdzie A to B nie widzi czy ma wolne a ja tak :szeroki_usmiech
                            RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• 4kwiatek
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 228

Zamieszczone przez firmek
                              Jesli obywa auta maja znak ustap pierwszenstwa
                              Znak "ustąp pierwszeństwa" zobowiązuje bowiem do przepuszczenia wszystkich znajdującej się na drodze głównej. Więc w tej sytuacji pojazd A powinien poczekać, aż przejedzie B, ale B musi przepuscić A. Zwróćcie bowiem uwagę, że A nie wie, że B ma znak "ustąp...", a B nie wie, ze A też ma ten znak. Czyli (nawet jeśli przyznam, że należy tu stosować regułę prawej ręki), to B i tak nie wie o tym, że powinien ją stosować a A nie wie o tym, że (potencjalnie) jest na prawie - bo przecież A wyraźnie widzi: USTĄP PIERWSZEŃSTWA (bo jesteś na podporządkowanej).

Myśle, że w tej sytuacji nikt nikogo nie przekona do swojej racji...
                              Ja tam nie wiem, ale mnie uczono na kursie że własnie dlatego znak ustąp pierwszeństwa, jak i Stop są odmiennego kształtu - że nawet jak patrzysz na nie "od tyłu" - to wiesz jaki to znak. Właśnie ze względu na takie sytuacje jak tutaj. Ale ja jestem kierowca starej daty... co to jeszcze na okrągłych stopach jeździł .

Pozdrawiam...
                              Kwiatek...

Komentarz

• Purchawa
                                Admin
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 8007

Purchawa, mówisz może o nawrotce/skrzyżowaniu pod Makro w Markach
                                Dokladnie!

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

hah Myslowice, czesto tam jezdze, ale sklada sie tak ze firmowym autem nie mieszcze sie w miejscu gdzie stoi A wiec grzecznie czekam na stopie nie wjezdzam na skrzyzowanie dopoki nie moge przeleciec bez zatrzymania sie na srodeczku, wtedy mnie ten problem nie dotyczy, ale pewnie jadac osobowka i stojac tam zachowalbym sie wg. zasady prawej reki, mam pierszenstwo.

Komentarz

• Jark7
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 777

Zamieszczone przez bradley
                                    Jo żech nie Ślunzok, z Zaglebia tez nie. Podobno Gorol
                                    sie nie obraża sie - Gorol też człowiek ( :szeroki_usmiech ja spod Wrocławia Panie jestem)

[ Dodano: Pon 12 Lip, 10 09:15 ]
                                    pokazałem tę sytuację instruktorowi jazdy który uczy w tej chwili mojego syna i tak naprawde po mądrych wywodach ble, ble ble jego wypowiedź można podsumować jak wyżej.
                                    Muszę się zastanowic nad zmianą instruktora :?:
                                    Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                    Jark7
                                    było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• Mickul
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2847

Zdecydowanie auto B, gdyż zjeżdża z "głównej" wówczas, gdy A dopiero wjeżdża na główną.

Komentarz

• Jac_ek
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1733

Zamieszczone przez Purchawa
                                        Dokladnie!
                                        nie jestem pewien czy dobrze pamietam ale jeśli tam są sygnalizatory S3 (KLIK ) to tam nie można zawracać musi być sygnalizator ze strzałką w lewo i w dół żeby można było zawrócić ;-)

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9942
                                          • Ford

Zamieszczone przez Jac_ek
                                          Dokladnie!
                                          nie jestem pewien czy dobrze pamietam ale jeśli tam są sygnalizatory S3 (KLIK ) to tam nie można zawracać musi być sygnalizator ze strzałką w lewo i w dół żeby można było zawrócić ;-)
                                          Ja mówię o wjeździe/wyjeździe z Makro - tam nie ma sygnalizacji...
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• Purchawa
                                            Admin
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 8007

Jac_ek, mowimy o wyjezdzie z Makro.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Jac_ek
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1733

Ja mówię o wjeździe/wyjeździe z Makro - tam nie ma sygnalizacji...
                                              Jac_ek, mowimy o wyjezdzie z Makro.
                                              etam to ja myślałem o skrzyżowniu przy makro z radzymińską ;-)

co i tak nie zmienia faktu że sporo jest takich skrzyżowań gdzie od niedawna zrobiono sygnalizatory S3 które wykluczają możliwość zawracania a większość kierowców właśnie tam zawraca

Komentarz

• Purchawa
                                                Admin
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 8007

sygnalizatory S3 które wykluczają możliwość zawracania a większość kierowców właśnie tam zawraca
                                                Bo zdecydowana wiekszosc kierowcow nawet nie wie, ze nie mozna zawracac na takim sygnalizatorze.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9942
                                                  • Ford

sygnalizatory S3 które wykluczają możliwość zawracania a większość kierowców właśnie tam zawraca
                                                  Bo zdecydowana wiekszosc kierowcow nawet nie wie, ze nie mozna zawracac na takim sygnalizatorze.
                                                  Na Radzymińskiej z całą pewnością spora ilość kierowców o tym wie, ale to jest dobra opcja do wyjazdu z M1/CH Targówek w stronę Radzymina i z premedytacją łamią przepisy... Swoją drogą dziwię sie, że nie stoi tam Policja...
                                                  Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...